FAQ

1. Wat is een Tussentijdse Toets?

Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een praktijkexamen en je doet dezelfde dingen. Zo wen je alvast aan de examensituatie. Soms doe je een onderdeel uit het examen niet tijdens een tussentijdse toets, bijvoorbeeld in- en uitvoegen op een auto(snel)weg. Op het uitslagformulier van de toets staat dan dat dit niet gedaan is. Ook krijg je na je examen tips van een CBR-examinator om verder mee te oefenen tijdens je volgende rijlessen. 

Tijdens je toets doe je ook bijzondere verrichtingen. Doe je dat goed? Dan krijg je een vrijstelling. Dat betekent dat je deze verrichtingen bij je eerste examen na je toets niet meer hoeft te doen.

2. Hoe machtig ik mijn rijschool?

Ga hiervoor naar www.cbr.nl Je machtigt de rijschool via "Mijn CBR". Je logt in met je DigiD. 

3. Wat is een BNOR-examen?

Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een 'nader onderzoek rijvaardigheid'. Dat is een rijexamen waarbij de examinator meer tijd voor jou heeft. Je krijgt meer persoonlijke begeleiding en zowel jij als de examinator kunnen tijdens de rit om een time-out vragen. Daarnaast wordt gekeken hoe het komt dat het tot nu toe niet is gelukt om te slagen voor je examen.

Voor een nader onderzoek rijvaardigheid heb je in totaal 1 uur en 10 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor de persoonlijke begeleiding en een eventuele time-out. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die een 'gewoon' rijexamen doen.

4. Wat is een Faalangstexamen?

Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je té zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.

5. Hoe regel ik een gezondheidsverklaring?

Ga hiervoor naar www.cbr.nl Je regelt de gezondheidsverklaring via "Mijn CBR". Je logt in met je DigiD. 

6. Doe ik examen in de auto waar ik les in heb gehad?

Ja, je doet in principe examen in de auto waarin je les hebt gehad. In het geval van autopech, kan het zijn dat er een vervangende auto ingezet wordt.  

7. Hoeveel lessen heb ik nodig?

Het gemiddeld aantal lesuren voor het halen van het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel.